Σάλτσα ντομάτας σε βάζα


Αφού λοιπόν ήλθε το καλοκαίρι, οι ντομάτες είναι άφθονες στον κήπο μας, ή στη λαϊκή .Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τη σάλτσα για το χειμώνα. Βρίσκουμε  καλά γινωμένες ντομάτες.
Σε μια λεκάνη τις πλένουμε καλά, στη συνέχεια τις καθαρίζουμε στο μέρος που είναι το κοτσάνι, και όπου αλλού έχουν μαύρα σημάδια.
Μετά τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια περίπου στα τέσσερα.
Παίρνουμε το μήλο των λαχανικών, βάζουμε την ψιλή σίτα και τις αλέθουμε. Είναι λίγο κουραστικός ο μύλος αλλά, θα δείτε ότι αξίζει τον κόπο,
γιατί ο χυμός που βγαίνει,είναι τελείως καθαρός αφού η σίτα του μύλου κατακρατεί και τον σπόρο και τις φλούδες της ντομάτας.
Κατά διαστήματα αδειάζουμε τον μύλο μας ,για να μην  μπουκώνει από τον σπόρο και τις φλούδες ,αλλά δεν τα πετάμε.
Από τους σπόρους θα κρατήσουμε για την επόμενη χρονιά και τις φλούδες στον κάδο για κομπόστ ή στις κότες μας.
Βάζουμε τον χυμό που βγάλαμε σε μια κατσαρόλα και τον βράζουμε για 30΄εαν θέλουμε αραιή την σάλτσα μας ή μία έως μιάμιση ώρα αν την θέλουμε πιο πυκνή.
Κατά την διάρκεια του βρασίματος προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό. Αφού είναι έτοιμη η σάλτσα μας μπορούμε να προσθέσουμε
θυμάρι, ρίγανη και ότι άλλο μυρωδικό προτιμάτε.
Στη συνέχεια περνάμε στο πιο σημαντικό μέρος :να γεμίσουμε και να σφραγίσουμε τα βάζα μας.
Εγώ χρησιμοποιώ ένα μέγεθος βάζα,των 720 γρ.Ο καθένας με ότι βολεύεται καλλίτερα. Αφού έχουμε πλύνει τα βάζα,τα απολυμαίνουμε στο φούρνο για 10' στους 150 βαθμούς .Όχι τα καπάκια γιατί χαλάει το υλικό που έχουν στο μέσα μέρος  για το σφράγισμα. Στη συνέχεια όπως είναι καυτή η σάλτσα γεμίζουμε το βάζο. Αφήνουμε περίπου ένα δάκτυλο κενό για να μπορεί να σφραγίσει αεροστεγώς το βάζο.
Για να το σφραγίσουμε πνίγουμε το βάζο με μια πετσέτα, για να μην καιγόμαστε και αφού γυρίσουμε καλά το καπάκι ώστε να κλείσει ερμητικά, γυρίζουμε το βάζο ανάποδα, όπου θα μείνει για 24 ώρες τουλάχιστον. Κατόπιν αποθηκεύουμε τα βάζα μας ,σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Αντέχουν για τουλάχιστον ένα χρόνο. Μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.
Πληροφορίες για τα καπάκια: Δεν χρησιμοποιούμε τα περσινά καπάκια, πολύ πιθανόν να έχει χαλάσει το υλικό σφράγισης ή να έχουν στραβώσει κατά το άνοιγμα και δεν εφαρμόζουν καλά. Εξάλλου το κόστος αγοράς καπακιών είναι πολύ μικρό. Υπάρχουν καπάκια που έχουν μια τάπα στη μέση ,ένα εξόγκωμα, το οποίο εξαφανίζεται όταν το σφράγισμα είναι σωστό, oπότε είμαστε σίγουροι για το σφράγισμα.
Άνοιγμα βάζων:Στα καταστήματα με κουζινικά υπάρχει ένα εργαλείο σαν τανάλια που προσαρμόζεται σε όλα τα μεγέθη των καπακιών.Εγώ βρήκα ένα της LEIFHEIT, λέγεται ανοιχτήρι βάζων COMFORTLINE,κάνει τη δουλειά του μια χαρά.
                                                           
Δημοσιεύτηκε από Μάνθος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου